Esteettömyys ja saavutettavuus

Esteettömyydessä ja saavutettavuudessa on kyse ihmisten moninaisuuden huomioonottamisesta kaupungin palvelujen, ympäristön ja rakennusten suunnittelussa ja toteuttamisessa. Ne tarkoittavat palvelujen, välineiden ja viestinnän helppoa käytettävyyttä, tiedon ymmärrettävyyttä ja mahdollisuutta osallistua itseä koskevaan päätöksentekoon.  Myös kaupunkilaisten moninaisuuden huomioon ottava ilmapiiri ja asenteet lisäävät saavutettavuutta.

Esteetön ympäristö yhdenvertaisuuden edellytyksenä

Esteetön ja turvallinen ympäristö vahvistaa kaupunkilaisten hyvinvointia ja koko yhteiskunnan toimivuutta. Helsinki tähtää siihen, että  kaikkien kaupunkilaisten on helppo liikkua ja toimia kaupungissa ikään ja kuntoon katsomatta.

Mitä esteetön ympäristö tarkoittaa?

  • vaivatonta liikkumista ja toimimista kaduilla, toreilla, puistoissa, pihoilla ja leikkipaikoilla
  • helppoa pääsyä rakennuksiin ja esteetöntä toimimista niissä
  • portaatonta siirtymistä paikasta toiseen ja liikennevälineisiin
  • selkeitä opasteita
  • hyvää kuunteluympäristöä

Helsingin kaupunki kehittää digitaalisten palvelujen ja viestinnän saavutettavuutta. Kaupunki pyrkii digitaalisten palveluiden saavutettavuudessa vähintään WCAG-ohjeistuksen mukaiseen AA- tai sitä parempaan tasoon.

Kaupungissa toimii työntekijöistä koostuva esteettömyystyöryhmä, joka koordinoi seuraa kaupungin esteettömyyslinjausten toimenpiteiden toteutusta.

Ohjeita ja lisätietoja: Helsinki kaikille -sivustolta.

Pyörätuolissa oleva nainen siirtyy ulos metrosta

Helsinki kaikille

Ohjeita suunnitteluun, esteettömyyslinjaukset ja tietoa kaupungin esteettömyystyöryhmästä löydät Helsinki kaikille -verkkosivuilta.

Siirry Helsinki kaikille -verkkosivustolle